Organisator WindUnie
Datum 11 april 2024
Locatie Fort Vechten, Bunnik

 

Programma

Het doel uit het Klimaatakkoord om in 2030 35 terawattuur (TWh) elektriciteit uit zonne- en windparken op land te produceren, is goed haalbaar maar de benodigde groei voor doelen op de langere termijn stagneert. Deze boodschap nam NP RES-directeur Kristel Lammers (op de foto) mee naar een bijeenkomst met de Nederlandse wind-op-land-sector in Bunnik, donderdag 11 april. Tijdens de R-Meeting in Bunnik gingen, naast Kristel Lammers, sprekers Jan Vos (NedZero), Siward Zomer (Energie Samen) en Sanne Tonneijck (Windunie) in op nieuwe perspectieven voor de wind-op-land-sector.

Op land ziet Jan Vos, onder andere door de toenemende impact van netcongestie, nieuwe kansen voor het realiseren van opwek zo dicht mogelijk bij de gebruiklocatie. Dat het lokaal verbinden van vraag en aanbod een succesvolle strategie is (en niet uit de lucht gegrepen) kwam naar voren in de bijdrage van Sanne Tonneijck. Zij is manager Local4Local energiesystemen bij Windunie. Afgelopen jaar is met de provincie Fryslân onderzoek gedaan naar de haalbaarheid een aanvaardbaarheid van Local4Local energiehubs. Uit het onderzoek blijkt dat met de ontwikkeling van Local4Local energiehubs jaarlijks tientallen miljoenen euro’s energiekosten in de regio kunnen blijven. Ook verminderen deze hubs de druk op het electriciteitsnet.

Ter zee gebeurt ook het nodige. Siward Zomer, voorzitter van Energie Samen, legde in Bunnik een link tussen Onze Noordzeestroom (ONS) en de wind-op-land-sector. ONS wil het eerste coöperatieve windpark op zee bouwen: van, voor en door Nederlandse bedrijven en inwoners. 14 maart is bekend geworden dat ONS zich aansluit als partner in het Noordzeker consortium.